Saç Uzatan Vitaminler

  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Sağlık için son derece yararlı olan vitaminler çoğu zaman cilt ve saç bakımı konularında da kullanılmaktadır. Farklı kozmetik sorunları ve estetik kaygıları için vitaminler hayat kurtarıcı olabilmektedir. Bu makalede de vitaminlerin saç uzatmadaki rolü üzerine bilgiler verilecektir.


Vitaminlerle Saç Uzatma

Vitaminlerin hayatımızdaki önemini yadsıyamayız. Bir çok organımızın ve vücut sistemlerimizin düzenli çalışmasını sağlayan vitaminler, insan beslenmesinin yapı taşını oluşturuyor. Peki vitaminlerle saç uzatmak mümkün mü? Evet mümkün hem de saç uzatmada bir çok yöntemin aksine vitaminlerin etkisi daha fazla diyebiliriz. Saç uzatma amacıyla en çok kullanılan vitaminler a vitamini, b3 vitamini, b5 vitamini, c vitamini ve e vitaminidir.




A vitamini Saç Uzatma







Saç derisini besleyen ve sağlıklı olmasını sağlayan a vitamini yani retinol saç uzaması noktasında bir hayli etkilidir. Genelde treatin ve acnelyseden bildiğimiz bir vitamin olan a vitamini  formu retinoik asittir ve çok güçlü bir maddedir soyucu etkileri vardır. Bu yüzden saç dersisi bakımında kullanılacak a vitamini retinol formuna yakın yağda çözünen retinly palmitat olması gerekmektedir. Çoğunlukla saç uzatan yağ karışımları yaparken c ve e vitaminleriyle birlikte yağın içine karıştırılması performansı bir hayli arttırmaktadır. Piyasada a vitaminli yağ olarak satıl alınabilir.


B3 ve B5 Vitamini Saç Uzatma



B vitamini gurubundan bu iki vitaminde suda çözünen vitaminlerdir. B3 yani niyasin (niacin) nikotinik asit olarak da bilinir. Bu vitamin saç derisinde nemin tutulmasını sağlar ve kıl köklerinin gelişimi için gerekli olan diğer mineral ve proteinlerin (çinko oksit, kükürt, keratin, arginin) kıl köklerinde tutunmasını sağlayarak saçlarınızın hızlı uzamasına yardımcı olur. B3 vitamini saç uzatan maddelerin saç köklerine daha iyi nüfuz etmesini ve etkisinin artmasını sağlar. 

B5 vitamini (d-panthenol) pantoneik asit olarak da bilinmektedir. Suda çözünen b5 vitamini saç foliküllerinin yani köklerin daha hızlı çalışmasını ve beslenmesini sağlayarak saçların hızlı uzamasına yardımcı olan bir vitamindir.

C Vitamini Saç Uzatma

Saç uzatmak için kullanılan bir diğer suda çözünen vitamin c vitamini (L-ascorbic acid)'dir. C vitamini suda çözüldüğünde hemen kullanılmalıdır, bu yüzden hazırlanan tonik, kür, losyon vb. maddelerde günlük çözülerek kullanılmalıdır. C vitamininin suda çözünen ama bozulmayan bir formu vardır bu formu etil askorbik asit (etly ascorbic acid) formudur. Ancak çok pahalı bir form olduğu için saç uzatma gibi çok sarf edilen uygulamalarda tercih edilmez. genellikle cilt lekeleri ve kırışıklıkları için kullanılır. C vitamininin yağda çözünen bir formu da vardır bu formun adı askorbil palmitat (ascorbly palmitate) dir. Yağda çözünen formu da bozulma yapmaz kararlı bir formdur hazırlanacak saç bakımının yağlı kürlerinin içerisine ilave edilir.


C vitamini kuvvetli bir anti oksidan olduğu için saç derisini ve hücreleri yaşlanmaktan korur. Dış ortamdan gelen kirletici zarar verici maddelerden koruyucu özelliği olduğu için saçlarınızın dökülmesini önler. Ayrıca saç derinizi derinlemesine besleyerek saçların uzaması için uygun ortamı oluşturur.

E Vitamini Saç Uzatma


E vitamini (tocapherol) yağda çözünen bir vitamindir. Piyasada genellikle ampul şeklinde seyreltik formları bulunur. Ancak bu formların etkisi düşüktür. Ayrıca piyasada kullanılan ürünlerin çoğunda daha az etkili olan tokaferil asetat kullanılır bu sarı bir yağlı maddedir. Ancak en etkili olan formu tokaferol asetat formunda olan bal kıvamındaki formudur. En etkili formu kızılımsı kahverengi ve bal kıvamında bulunur. Konu hakkında detaylı bilgi için wikipedia e vitamini makalesine bakabilirsiniz.


E vitamini de kuvvetli bir anti oksidandır. Bu kuvvetli yapısı nedeniyle saç diplerinde oldukça etkili bir besleme yapar saç derisindeki bir çok problemle savaşır ve sarı tüylerin kalınlaşmasını sağlar. Saçların hızlı uzamasında doğrudan etkilidir.

Paylaş

Gül yağı ve Gül suyunun cilt için kullanımı ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Saç Uzatan Vitaminler
4/ 5
Oleh
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş